Vážení rodiče,
z důvodu neustálého nárůstu cen potravin a povinnosti plnění výživových norem /spotřební koš/ dochází v mateřské škole od 1. 4. 2023 k navýšení cen za stravné.
Cena školního stravování:
Děti do šesti let:
Přesnídávka 10 Kč + 2 Kč pitný režim
Oběd 24 Kč
Svačina 10 Kč + 2 Kč pitný režim
Celkem 48 Kč
Bez svačiny celkem 36 Kč
Děti nad šest let s OŠD (sedmileté):
Přesnídávka 11 Kč + 2 Kč pitný režim
Oběd 27 Kč
Svačina 11 Kč + 2Kč pitný režim
Celkem 53 Kč
Bez svačiny celkem 40 Kč
Cena školního stravování dětí nad šest let se počítá od počátku školního roku, ve kterém dítě dosáhne sedmi let.
V souvislosti s tím bude od 1. 4. 2023 účinný aktualizovaný Vnitřní řád školní jídelny (viz sekce DOKUMENTY).
INFO K TRVALÝM BANKOVNÍM PŘÍKAZŮM:
Dle potřeby postupně upravte trvalé příkazy v bance.
U většiny dětí však evidujeme velké přeplatky (z důvodů nemocí – odhlášená strava). Na stav kreditů strávníků se můžete podívat na nástěnce v MŠ, nebo se informovat v odpoledních hodinách u vedoucí ŠJ paní Vodehnalové.
Kdo má aktuální kredit strávníka vysoký, nemusí zatím trvalý bankovní příkaz navyšovat.
Pro ostatní je výše měsíční zálohy na stravné doporučena takto:
Aktualizované znění - březen 2023 zde.
Znění účinné od 1. 9. 2022 do 31. 3. 2023 naleznete v sekci DOKUMETY.
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně–jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.
kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.
Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
Intolerance – averze: Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.
Prahové hodnoty : Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný prah, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo
14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,
rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.
Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
1) Obiloviny
obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
3) Vejce a výrobky z nich
- patří mezi potraviny ohrožující život
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná
(arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
- patří mezi potraviny ohrožující život
8) Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů ve školních jídelnách
Značení alergenů je pouze informační požadavek:
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká.
Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a zřetelně označit “,není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Rodičovská veřejnost bude informována na rodičovských schůzkách, metodický materiál bude dostatečně s předstihem umístěn na web školy tak, aby mohly být nejasnosti v uvádění alergenů včas odbornými pracovníky vysvětleny. Nelze se při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů, svačin nebo večeří při počtu 20, 50, 100, 500, 1000, 1200 strávníků věnovat jednotlivcům se svoji přecitlivělostí na některý alergen. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých věkových kategirií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.
Pozn.:
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
© 2024 Mateřská škola Choustníkovo Hradiště, Kontaktovat webmastera, Prohlášení o přístupnosti, Povinně zveřejňované informace, Mapa stránek
ANTEE s.r.o. - Tvorba webových stránek, Redakční systém IPO